berichten

Bus brengt Edese basisschoolleerlingen naar Kröller-Müller

Bus brengt Edese basisschoolleerlingen naar Kröller-Müller

Edese basisschoolleerlingen minstens één keer in hun leven kennis laten maken met het Kröller-Müller Museum. Dat is het doel van de pilot leerlingenvervoer. Gemeente Ede, Cultura en het museum presenteerden samen de nieuw bestickerde bus van Noot Personenvervoer, die dit jaar het leerlingenvervoer zal verzorgen naar het museum. De feestelijke onthulling gebeurde in aanwezigheid van een kleuterklas van de Cavaljéschool. De twee jaar durende pilot is onderdeel van het partnerschap tussen gemeente Ede en het museum. Dit schooljaar brengt de bus Edese kleuterklassen naar het museum.

Daarom was een kleuterklas van de Cavaljéschool aanwezig bij de presentatie. Speciaal voor hen las auteur Sandra Overweg) voor uit haar prentenboek ‘Zwaan zoekt een vriendje’. Peter van Gestel speelde live de liedjes die bij het boek horen. Gemeente Ede en het Kröller- Müller Museum koesterden al langer de wens om een betere verbinding te maken tussen het Kröller-Müller Museum en het onderwijs. Deze wens kwam mede voort uit het supporterschap van gemeente Ede en het museum. De Edese basisscholen gaven aan dat zij veel interesse hadden in een bezoek voor hun leerlingen, maar dat de afstand een barriére vormde. Daarom is deze pilot leerlingenvervoer gestart. Noot Personenvervoer neemt het vervoer van de leerlingen op zich. De cultuurmakelaar van Cultura heeft samen met Noot een planning opgesteld voor bezoeken van de scholen. Voor de zomervakantie kunnen kleuters uit de groepen 1 en 2 een bezoek aan het museum brengen, vanaf volgend schooljaar worden ook leerlingen uit groep 7 naar het Kröller-Müller Museum gebracht.

Kröller-Müller Museum en educatie
Aansluitend op de pilot leerlingenvervoer heeft het Kröller-Müller Museum een educatieaanbod op maat ontwikkeld voor Edese basisscholen. Onderdeel daarvan is een aantrekkelijke Schoolkaartaanbieding: twee jaar een Schoolkaart voor de prijs van één jaar, waarmee de hele school onbeperkt het museum kan bezoeken. Daarnaast ontwikkelde het museum een digitale scheurkalender ‘Elke dag kunst’ voor groep 5 t/m 8. Deze interactieve scheurkalender boordevol weetjes, prikkelende vragen en creatieve opdrachten slaat een brug tussen kunstwerken uit de collectie van het Kröller-Müller en de geschiedenis van de Gemeente Ede. ‘Elke dag kunst’ werd ontwikkeld in samenwerking met de Gemeente Ede, rondleiders van het Kröller-Müller Museum en multimedia ontwerpbureau Kiss the Frog. Begin volgend schooljaar ontvangen alle Edese scholen een exemplaar cadeau voor gebruik in de klas. Om scholen kennis te laten maken met de lesmaterialen organiseert het museum in oktober een gratis introductiebijeenkomst voor leerkrachten.