berichten

Verwacht: Sufficient Force en Armando

Verwacht: Sufficient Force en Armando

Dit najaar zijn twee tentoonstellingen te zien met werk uit eigen collectie. Op 11 oktober opent Sufficient Force. Minimal art, conceptual art en land art. De avontuurlijke geest van de Amerikaanse avant-garde kunst uit de jaren zestig. Vanaf 15 november is werk te zien van schilder, beeldhouwer, tekenaar, schrijver en dichter Armando.

In Sufficient Force toont het museum werk van internationaal gerenommeerde Amerikaanse kunstenaars uit de museumcollectie. Daarbij staan de jaren zestig centraal; het roerige kunstklimaat voornamelijk in en rond New York.
De zalen staan volop in het teken van de minimal en conceptual art en de destijds revolutionaire opvatting dat het overdragen van het idee en van de betekenis van een werk, belangrijker is dan de materiële vorm. Er is werk te zien van Ad Reinhardt, Tony Smith, Donald Judd, Carl Andre, Robert Morris, Dan Flavin, John McCracken, Sol LeWitt, Eva Hesse, Richard Serra, Robert Smithson en Bruce Nauman. De tentoonstelling vindt plaats in het deel van het museum dat is ontworpen en gebouwd in de hoogtijdagen van deze avontuurlijke Amerikaanse kunst.

Armando (1929) is een van de meest veelzijdige kunstenaars van het naoorlogse Nederland. Zijn omvangrijk en indringend oeuvre wordt gekenmerkt door melancholie, schuld en herinneringen aan het verleden. In deze tentoonstelling wordt een selectie getoond uit de bijzondere collectie die door Armando’s ex-vrouw Tony de Meijere is verzameld en die zij in langdurig bruikleen aan het Kröller-Müller Museum heeft gegeven.

Beide tentoonstellingen zijn te zien tot en met 22 maart 2015.

Afbeelding: Robert Smithson, The cryosphere,1966