Laatste nieuws

Laatste maand om mee te doen aan Mix Match Museum!

10 december

Ruim 300 deelnemers hebben op Mix Match Museum al hun eigen online tentoonstelling gemaakt, met werk uit de collecties van het Amsterdam Museum, het Groninger Museum, het Kröller-Müller Museum in Otterlo, Museum Boerhaave in Leiden, Museum TwentseWelle in Enschede en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Tot 10 januari 2015 kan nog gekozen worden. De meest inspirerende tentoonstellingsvoorstellen zijn in het voorjaar van 2015 te zien in de deelnemende musea.
De kern is een online platform waar de 300 objecten in de etalage staan. Conservatoren van de zes musea hebben ieder 50 items gekozen uit de eigen collectie, waaronder ook voorwerpen en kunstwerken die zelden of nooit voor publiek te zien zijn. Op de website zijn alle ingediende online expo’s te bekijken en via de blog kunnen deelnemers met medewerkers van het museum in gesprek gaan over hun selectie(s).

Mix Match Museum verbindt zes musea die elk op hun eigen manier de Nederlandse rijkdom op het gebied van beeldende kunst, geschiedenis, techniek en erfgoed laten zien. Samen vormen ze een dwarsdoorsnede van de Collectie Nederland. Uniek aan deze samenwerking is dat niet de musea zelf, maar bezoekers dwarsverbanden leggen tussen de collecties. Door deze vergaande vorm van publieksparticipatie komt de bezoeker bovendien voor even op de stoel van tentoonstellingsmakers te zitten. Hij of zij ervaart welke schatten deze museumprofessionals onder hun hoede hebben, en voor welke dilemma’s en beperkingen zij dagelijks komen te staan bij het presenteren van die vaak kwetsbare rijkdommen.

De Mix Match Museum tentoonstellingen openen in de Museumweek 2015 (18 - 24 april) .

Mix Match Museum is een uitbreiding van het project Expose, dat het Kröller-Müller Museum in 2010 introduceerde. Mix Match Museum wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN. Nina Tellegen, directeur Stichting DOEN: 'Mix Match Museum is een unieke samenwerking tussen zes toonaangevende Nederlandse musea. Wij vinden het een voorbeeld voor de hele museale wereld en hopen dat het veel navolging krijgt.'