Tentoonstellingen

Het Kröller-Müller Museum organiseert jaarlijks verschillende tijdelijke tentoonstellingen. Bekijk hier de plattegrond en een overzicht van actuele en komende tentoonstellingen.

Simon Starling - Blue, Red, Yellow, Djungel

19 april 2014 - 21 september 2014

In Blue, Red, Yellow, Djungel (2002) van Simon Starling (1967, Epsom) wordt de functionaliteit van het artistieke proces aan de orde gesteld. Het werk bestaat uit een enorm met de hand bedrukt gordijn -een replica van een beroemd ontwerp van Josef Frank uit circa 1928- en alle materialen die nodig waren om het gordijn te maken, van de boom die op 22 maart 2002 op Trinidad werd omgehakt en waaruit de houtblokken voor het patroon zijn gemaakt, tot de tafels waarop gewerkt is en de potten met verf die gebruikt zijn voor de drukgangen. De economische nutteloosheid van het tijdrovende proces om de replica te maken lijkt evident.

 

Simon Starling - Blue, Red, Yellow, Djungel

 

Adam Colton - Carvings and bones

5 oktober 2013 - 9 juni 2014

Adam Colton (Manchester 1957) werkt sinds het begin van de jaren tachtig in Nederland. Voor zijn vroegste tekeningen en sculpturen is zijn eigen lichaam het uitgangsobject. Hij meet het zorgvuldig op en zet de ruimtelijke verhoudingen ervan om in een patroon van punten en lijnen, waaruit minutieuze tekeningen ontstaan. Het patroon wordt ook toegepast op de bewerking van grote gipsen blokken. Door systematisch delen weg te hakken komt de vorm tevoorschijn uit het blok en ontstaan sculpturen, Carvings genoemd. Het uitgangspunt is niet meer zichtbaar: alleen de verticaliteit van de beelden en de tekeningen verwijst naar een menselijk lichaam.
Iets later past Colton dezelfde werkwijze toe op andere objecten, zoals een eenvoudige keukenstoel, een zwerfkei of een schapenschedeltje, dat hij lange tijd in zijn atelier koestert. Uit de transformaties van het schedeltje ontstaan aanvankelijk strenge, meestal liggende beelden van kalksteen, die doen denken aan architectonische modellen. Later leveren de botstructuren meer organische vormen op, gehakt uit polyurethaanschuim of gegoten in bijvoorbeeld aluminium.
Adam Colton speelt met transformatieprocessen. Hij gaat van driedimensionaal naar plat en weer terug, hij vergroot, verkleint en ontregelt, net zolang tot zijn uitgangsobject gaat ‘swingen’, zoals hij zelf zegt.

In Carvings and bones zijn zes grote beelden te zien uit de jaren tachtig en negentig en enkele tekeningen.

 

 Adam Colton - Carvings and bones