Tentoonstellingen

Ger van Elk – Flatscreens

26 april 2014 - 21 september 2014

In zijn zogenoemde flatscreens, te zien in Expo 7 (het prentenkabinet) bewerkt de Nederlandse kunstenaar Ger van Elk bestaande schilderijen tot bewegende beelden. Een deel van deze werken is gebaseerd op neo-impressionistische schilderijen van Georges Seurat, Paul Signac en Henri Edmond Cross. Ter gelegenheid van de tentoonstelling Seurat. Meester van het Pointillisme toont het museum deze reeks flatscreens in een nevenpresentatie. Voor het eerst zijn hierin Seurats La Grève de Bas-Butin à Honfleur en het daarop gebaseerde Snow over Seurat van Van Elk gelijktijdig te zien.

 

Ger van Elk – Flatscreens

 

Seurat. Meester van het pointillisme

23 mei 2014 - 7 september 2014

Georges Seurat (Parijs 1859-1891) is de uitvinder van het neo-impressionisme. Met zijn uit ontelbare gestippelde – gepointilleerde – verftoetsen opgebouwde schilderijen en zijn grote aandacht voor wetenschappelijke kleurtheorieën ontwikkelt hij een nieuwe esthetiek. Seurat overlijdt al op de leeftijd van 31 jaar en maakt in zijn korte carrière maar zo’n 50 schilderijen. Met bruiklenen van musea en particulieren van over de hele wereld brengt het museum 23 van zijn schilderijen en 24 tekeningen bij elkaar. Het is de eerste keer dat het geschilderde en getekende oeuvre van Seurat uitgebreid in Nederland te zien is. Zelfs Le Cirque, topstuk uit Musée d’Orsay, komt naar Otterlo. Seurat behoort tot de top van de Parijse avant-garde en wisselt ideeën uit met gelijkgestemde kunstenaars en schrijvers. De Franse hoofdstad ontwikkelt zich in de loop van de negentiende eeuw tot een moderne metropool met brede boulevards, grote parken, commerciële uitgaansgelegenheden en een ring van voorsteden. Seurat vindt er volop onderwerpen. Van de wufte ‘can can’ in Le Chahut tot de Eiffeltoren, die hij schildert nog voor dat deze is voltooid.
Vanaf 1885 brengt Seurat de zomers door in plaatsjes aan de Noord-Franse kust, van Grandcamp tot Gravelines. Hier ontstaan verstilde zeegezichten, de tegenhangers van de taferelen uit het bruisende stadsleven. Hoogtepunt hier is de serie schilderijen die Seurat in Gravelines maakt, die in zijn geheel is te zien.

Het museum organiseert bij Seurat. Meester van het pointillisme een uitgebreid randprogramma voor jong en oud, met (dans)workshops, concerten, theatervoorstellingen en artists in residence. Ook verschijnt er een rijk geïllustreerde publicatie, getiteld SEURAT (+/- 160 pg.), die Georges Seurat in zijn tijd plaatst. ISBN Nederlandse editie: 978-90-73313-29-3, Engelse editie: 978-90-73313-28-6, Franse editie: 978-90-73313-30-9. In het auditorium wordt de voor de tentoonstelling gemaakte film Seurat. Op zoek naar de essentie doorlopend vertoond (met mogelijk korte onderbrekingen i.v.m. activiteiten).
Download de flyer

Ga naar de Seurat website

-Met een uitzonderlijk bruikleen van Musée d’Orsay-

 

Seurat. Meester van het pointillisme

 

Seurats navolgers

23 mei 2014 - 7 september 2014

Georges Seurat heeft grote invloed op een hele generatie kunstenaars. Via zijn collega en vriend Paul Signac verspreidt het neo-impressionisme zich in Frankrijk, België en Nederland onder kunstenaars als Maximilien Luce, Henry van de Velde, Théo van Rysselberghe en Jan Toorop. Met zo’n 60 werken van deze en andere kunstenaars brengt het Kröller-Müller Museum ook de verspreiding van Seurats nieuwe schilderkunst in beeld.

 

Seurats navolgers

 

De Cirkel van Kleding

26 juli 2014 - 17 augustus 2014

De Cirkel van Kleding is een project van kunstenaar Pet van de Luijtgaarden, te zien op het evenemententerrein in de beeldentuin.

Uit Brits onderzoek blijkt dat de gemiddelde vrouw gedurende haar leven 2.400 kledingstukken bezit. De Cirkel van Kleding, die de vorm krijgt van een waslijn, symboliseert het levensproces vanaf geboorte tot de dood. 120 ontwerpers, kunstenaars èn particulieren gaan aan de slag om 2.400 witte, roze en rode kledingstukken te up-cyclen. Tweedehands kledingstukken en allerlei door de kunstenaar verzamelde voorwerpen worden hiermee één grote installatie. Het project stelt op een speelse en toegankelijke manier het eigentijdse verschijnsel van overconsumptie aan de orde.

Pet van de Luijtgaarden werkt van 19 tot en met 25 juli in de beeldentuin aan zijn project. De Cirkel van Kleding is van 26 juli tot en met 17 augustus 2014 te zien.

Meer informatie is te vinden op de website en  Facebook.
Meedoen? Ga naar het aanmeldformulier of mail naar decirkelvankleding@gmail.com.

 

De Cirkel van Kleding

 

Van Gogh & Co

25 april 2015 - 27 september 2015

Op 29 juli 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh is gestorven. De Stichting Van Gogh Europe, een samenwerkingsverband tussen circa 30 instellingen, grijpt dit moment aan om de Nederlandse kunstenaar te eren rond het thema “125 jaar inspiratie”. In verschillende steden in Nederland, België, Frankrijk en Engeland die van betekenis zijn voor het leven en werk van de kunstenaar worden het hele jaar activiteiten georganiseerd.

De tentoonstelling Van Gogh & Co in het Kröller-Müller gaat in op traditionele genres aan het eind van de 19de eeuw: stillevens, landschappen en vergezichten, natuur, stadsgezichten en portretten. Werk van Vincent van Gogh – in totaal meer dan 50 stuks, zowel schilderijen als tekeningen – uit verschillende periodes wordt gecombineerd met dat van tijdgenoten uit de collectie van het museum. De bezoeker krijgt zo de mogelijkheid om parallellen te trekken en te ontdekken hoe Van Gogh met de diverse genres omging.

 

Van Gogh & Co