Tentoonstellingen

Het Kröller-Müller Museum organiseert jaarlijks verschillende tijdelijke tentoonstellingen. Bekijk hier de plattegrond en een overzicht van actuele en komende tentoonstellingen.

De Cirkel van Kleding

26 juli 2014 - 17 augustus 2014

De Cirkel van Kleding is een project van kunstenaar Pet van de Luijtgaarden, te zien op het evenemententerrein in de beeldentuin.

Uit Brits onderzoek blijkt dat de gemiddelde vrouw gedurende haar leven 2.400 kledingstukken bezit. De Cirkel van Kleding, die de vorm krijgt van een waslijn, symboliseert het levensproces vanaf geboorte tot de dood. 120 ontwerpers, kunstenaars èn particulieren gaan aan de slag om 2.400 witte, roze en rode kledingstukken te up-cyclen. Tweedehands kledingstukken en allerlei door de kunstenaar verzamelde voorwerpen worden hiermee één grote installatie. Het project stelt op een speelse en toegankelijke manier het eigentijdse verschijnsel van overconsumptie aan de orde.

Pet van de Luijtgaarden werkt van 19 tot en met 25 juli in de beeldentuin aan zijn project. De Cirkel van Kleding is van 26 juli tot en met 17 augustus 2014 te zien.

Meer informatie is te vinden op de website en  Facebook.


 

De Cirkel van Kleding

 

Seurat. Meester van het pointillisme

23 mei 2014 - 7 september 2014Georges Seurat (Parijs 1859-1891) is de uitvinder van het neo-impressionisme. Met zijn uit ontelbare gestippelde – gepointilleerde – verftoetsen opgebouwde schilderijen en zijn grote aandacht voor wetenschappelijke kleurtheorieën ontwikkelt hij een nieuwe esthetiek. Seurat overlijdt al op de leeftijd van 31 jaar en maakt in zijn korte carrière maar zo’n 50 schilderijen. Met bruiklenen van musea en particulieren van over de hele wereld brengt het museum 23 van zijn schilderijen en 24 tekeningen bij elkaar. Het is de eerste keer dat het geschilderde en getekende oeuvre van Seurat uitgebreid in Nederland te zien is.
Ga naar de Seurat website

Download de flyer

-Met een uitzonderlijk bruikleen van Musée d’Orsay-

Film: Bert Koenderink / Multimedia
Muziek/music: Hubert-Jan Hubeek, Jur de Vries, Merlijn Verboom

 

Download: online_gids_Seurat_NL.pdf

Seurat. Meester van het pointillisme

 

Seurats navolgers

23 mei 2014 - 7 september 2014

Georges Seurat heeft grote invloed op een hele generatie kunstenaars. Via zijn collega en vriend Paul Signac verspreidt het neo-impressionisme zich in Frankrijk, België en Nederland onder kunstenaars als Maximilien Luce, Henry van de Velde, Théo van Rysselberghe en Jan Toorop. Met zo’n 60 werken van deze en andere kunstenaars brengt het Kröller-Müller Museum ook de verspreiding van Seurats nieuwe schilderkunst in beeld.

 

Download: KMM_pdf_Seurats_navolgers_NL_DEF.pdf

Seurats navolgers

 

Ger van Elk – Flatscreens

26 april 2014 - 21 september 2014

In zijn zogenoemde flatscreens, te zien in Expo 7 (het prentenkabinet) bewerkt de Nederlandse kunstenaar Ger van Elk bestaande schilderijen tot bewegende beelden. Een deel van deze werken is gebaseerd op neo-impressionistische schilderijen van Georges Seurat, Paul Signac en Henri Edmond Cross. Ter gelegenheid van de tentoonstelling Seurat. Meester van het Pointillisme toont het museum deze reeks flatscreens in een nevenpresentatie. Voor het eerst zijn hierin Seurats La Grève de Bas-Butin à Honfleur en het daarop gebaseerde Snow over Seurat van Van Elk gelijktijdig te zien.

 

Ger van Elk – Flatscreens

 

Simon Starling - Blue, Red, Yellow, Djungel

19 april 2014 - 21 september 2014

In Blue, Red, Yellow, Djungel (2002) van Simon Starling (1967, Epsom) wordt de functionaliteit van het artistieke proces aan de orde gesteld. Het werk bestaat uit een enorm met de hand bedrukt gordijn -een replica van een beroemd ontwerp van Josef Frank uit circa 1928- en alle materialen die nodig waren om het gordijn te maken, van de boom die op 22 maart 2002 op Trinidad werd omgehakt en waaruit de houtblokken voor het patroon zijn gemaakt, tot de tafels waarop gewerkt is en de potten met verf die gebruikt zijn voor de drukgangen. De economische nutteloosheid van het tijdrovende proces om de replica te maken lijkt evident.

 

Simon Starling - Blue, Red, Yellow, Djungel